Zo verklein je de kans op een inbraak tijdens je vakantie

Zo verklein je de kans op een inbraak tijdens je vakantie

Het fijne vakantiegevoel verdwijnt direct als er tijdens je afwezigheid is ingebroken. Lees hier hoe je de kans op een inbraak tijdens je vakantie verkleint.

Ieder jaar gaan miljoenen Nederlanders op een welverdiende vakantie om volop van hun vrije dagen te genieten en tot rust te komen. Maar dat fijne vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je er bij thuiskomst achter komt dat er tijdens je afwezigheid is ingebroken. Dat levert niet alleen financieel schade op, maar ook emotionele schade. 

De gedachte dat vreemden in je huis hebben rondgesnuffeld, is immers allesbehalve fijn. Daarom is het goed om te weten hoe je de kans op een inbraak tijdens je vakantie zo klein mogelijk kunt maken. In dit artikel delen we hier praktische tips voor. Doe er je voordeel mee, zodat je straks met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Zorg voor goede sloten

Inbrekers hebben tal van technieken ontwikkeld om deuren en ramen te openen. Denk aan het gebruik van een pinpas, maar ook aan kerntrekken waarbij inbrekers met een schroef het cilinderslot uit de deur trekken. Gelukkig heeft de slotenbranche niet stilgestaan en zijn er allerlei anti-inbraaksloten ontwikkeld. Echter, omdat het als consument lastig kan zijn om te bepalen wat goede anti-inbraaksloten zijn, is het een goede vuistregel om aan te houden dat de sloten die je aanschaft het Politiekeurmerk Veilig Wonen dragen.

Anti-inbraakstrips


Naast goede anti-inbraak sloten, is het ook aan te raden om anti-inbraakstrips bij de deuren te monteren. Op die manier voorkom je dat inbrekers met een schroevendraaier of breekijzer de deur kunnen openbreken.

H3: Vergeet het slot van de garagedeur niet

Indien je een garage hebt die met je woning is verbonden, vergeet dan niet om de garagedeur ook van een goed slot te voorzien. In het verleden werd bij woningen waarbij een garage werd gebouwd, vaak standaard een kanteldeur gemonteerd. Dergelijke deuren werden destijds uitgerust met een slot dat relatief eenvoudig is open te breken. Twijfel je of het slot van jouw garagedeur voldoende tegen een inbraak bestand is? Maak dan een foto en stuur die ter beoordeling op naar een garagedeur specialist.

Laat buren de post dagelijks verwijderen

Een volle brievenbus of een deurmat vol met post, is voor inbrekers een signaal dat je op vakantie bent. Zorg er daarom voor dat de buren iedere dag de post van de deurmat halen of uit de brievenbus verwijderen. Vraag daarnaast of de buren ook elke dag  het deurslot willen controleren. Afgelopen jaar hebben inbrekers namelijk stukjes plastic in deursloten gestopt (Lees hier het bericht van RTL Nieuws). Als het stukje plastic enkele dagen later nog steeds in het slot zat, was dat een teken dat er niemand thuis is en sloegen inbrekers hun slag.

Plaats buitenverlichting met sensoren

Als inbrekers ergens een hekel aan hebben, is het opvallen. Zorg er daarom voor dat de buitenverlichting op sensoren is aangesloten, zodat wanneer er iemand bij de deur staat hij in de spotlights wordt gezet. 

Gebruik tijdschakelaars voor de binnenverlichting

Zorg dat de binnenverlichting op tijdschakelaars is aangesloten, zodat het ’s avonds lijkt alsof er iemand thuis is. Let wel op dat er van buitenaf niet naar binnen kan worden gekeken, anders is het alsnog zichtbaar dat er niemand thuis is.

Plaats geen berichten over je vakantie op social media

Hoe leuk het ook is om de mooie plaatjes van je vakantie op social media te delen, is het af te raden om dat te doen. Je maakt met dergelijke berichten wereldkundig dat je niet thuis bent, waardoor inbrekers weten dat ze in alle rust hun slag kunnen slaan.

Snoei de heg en struiken

Een hoge heg of grote struik kan een aanwinst voor je tuin zijn, mits ze het zicht op de toegangspunten van je woning niet ontnemen. Doen ze dat wel? Snoei ze dan, zodat ze geen beschutting voor inbrekers bieden.

Installeer een alarmsysteem

Hoewel een goed alarmsysteem niet goedkoop is, heeft het een afschrikwekkend effect op inbrekers. Echter, als je je geen alarmsysteem kunt veroorloven, dan kun je als alternatief ook kiezen voor een dummy beveiligingscamera. Deze zijn tegenwoordig lastig te onderscheiden van echte camera’s en voor een paar tientjes te koop.

Vraag de buren om hun auto regelmatig op je oprit te parkeren.

Heb je een woning met een oprit waarop je altijd je auto parkeert? Dan valt het direct op als de oprit dagenlang leeg is. Vraag daarom aan je buren of ze regelmatig hun auto op jouw oprit willen parkeren, zodat je de suggestie wekt dat je thuis bent. 

Woninginbraak buiten de vakantie

Hoewel we ons in dit artikel hebben gefocust op maatregelen om een inbraak tijdens de vakantie te voorkomen, betekent het niet dat er buiten de vakantie om geen risico op een inbraak is. Daarom is het verstandig om altijd een aantal anti-inbraak maatregelen te nemen, ongeacht of je op vakantie bent. De overheid heeft een website opgericht: https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ waarop ze een aantal van dat soort maatregelen benoemen.