Wat is een Finse sauna?

Wat is een Finse sauna?

De Finse sauna wordt ook wel de klassieke of traditionele sauna genoemd. Dit is de sauna die werkt op basis van stoom die tegenwoordig door een elektrische kachel wordt opgewekt.

Hoewel er een ander soort sauna de laatste jaren sterk aan een opmars bezig is, namelijk de infrarood sauna, blijft de traditionele Finse sauna nog steeds mateloos populair. Maar waar komt de Finse sauna nou precies vandaan en wat zijn de voordelen er van?

Geschiedenis van de Finse sauna

In principe worden er al duizenden jaren over de hele wereld gebruik gemaakt van allerlei varianten van de sauna. Zo hadden ze in Azië al een eigen soort sauna, ook de grieken (die de term verzonnen hebben) hadden dat. Zelfs de indianen hadden speciale zweet tenten die ze verwarmde met stenen, zij geloofden erin dat ze zo contact konden opzoeken met geesten. Toch is de hedendaagse sauna het bekendste geworden door de Finnen, waar het nog steeds ontzettend belangrijk voor hun cultuur is. De Finse sauna is vroeger ontstaan doordat ze kuilen graafden waar ze stenen en hout erom- en overheen aanbrachten. Hier konden wel temperaturen van 120 graden Celcius behaald worden, ontzettend warm natuurlijk, echter was het prima uit te houden omdat het buiten altijd zo koud was. Deze sauna dienden voor zowel warmte als hygiëne.

Belangrijk in de Finse cultuur

De sauna is erg belangrijk voor de Finnen, het is daar normaal om na het sporten, werken of in het weekend even in de sauna te gaan zitten. Het is daar ook vaak een sociale gelegenheid, waar je met familie of vrienden samen kunt ontspannen. Er worden in Finland zelfs zakelijke deals afgesloten, omdat ze vinden dat de sauna de ultieme plek is om dichter bij elkaar te komen. De oude Finse gezegde “Eerst bouw je je sauna, daarna pas je huis” zegt hier genoeg over.

Ontwikkeling van de sauna

Waar de sauna vroeger werd verhit door door middel van vuur stenen te verwarmen, wordt het tegenwoordig net wat anders gedaan. Het principe van stenen verwarmen is er nog steeds, echter gebeurd het tegenwoordig steeds meer door gebruik te maken van elektrische kachels. Buiten de Finse sauna’s wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van infraroodsauna’s. Hierbij wordt je lichaam door infrarood stralen verwarmt wat heel goed werkt tegen spier- en/of gewrichtspijn, fijn voor sporters die veel last van spierpijn hebben.

Verspreiding buiten Finland

De sauna is natuurlijk al jaren geen exclusief Fins gebeuren meer, het idee van de sauna is na de tweede wereldoorlog al snel naar de rest van Europa verspreid.

ikrelax.nl