Aandachtspunten bij het kopen van een nieuw bed

Aandachtspunten bij het kopen van een nieuw bed

Over het algemeen gaat een bed jarenlang mee, daardoor kopen we dit meubelstuk voor in de slaapkamer niet zo vaak. Het gevolg is dat wanneer je een willekeurige beddenwinkel binnenloopt, je vaak geen flauw idee hebt waar je op moet letten als je een nieuw bed gaat kopen. Maar daar gaan we in dit artikel verandering in brengen. We bespreken namelijk een aantal belangrijke aandachtspunten die je in je achterhoofd kunt houden bij het kopen van een nieuw bed.

Lichamelijke klachten

Je nachtrust is bedoeld om uit te rusten, je wilt dus niet opstaan met lichamelijke klachten. Ga daarom voor jezelf na of je bijvoorbeeld nekpijn of rugklachten hebt als je ‘s morgens uit bed stapt. Bij de aanschaf van een nieuw bed kan een slaapadviseur rekening houden met lichamelijke klachten en daar het matras en de lattenbodem op afstemmen. Wat veel mensen overigens niet weten, is dat het matras de meeste invloed heeft op de kwaliteit van je nachtrust. De bedbodem speelt maar een kleine rol. Wees dus extra kritisch bij het kiezen van een matras. Om je op weg te helpen in welke soorten matrassen er zoal zijn, kun je dit overzicht van matrassen bekijken.

De levensfase waarin je je bevindt

Het klinkt misschien wat vreemd om je levensfase aan een bed te koppelen, maar dat is absoluut geen gekke gedachte! Stel dat je van plan bent om binnenkort een gezin te stichten, dan is het voor de vrouw erg prettig als het bed wat hoger is, zodat in- en uitstappen gemakkelijk gaat. Een hoger bed is overigens ook prettig als je ouder begint te worden. Kortom, kijk in welke levensfase je je nu bevindt en waar je over enkele jaren staat. Neem die gedachte mee bij het uitkiezen van een bed.

Je slaaphouding

De een vindt het prettig om op zijn buik te slapen, terwijl de ander juist op zijn rug of zij wilt slapen. Onze slaaphouding kan invloed hebben op het soort matras en bedbodem dat je het beste kunt kiezen. Vraag dus bij de beddenwinkel of jouw slaaphouding aansluit bij het bed dat je op het oog hebt.

Het interieur van je slaapkamer

Het bed vormt een belangrijk onderdeel van het interieur van je slaapkamer. Zeker als je voor een boxspring kiest trekt het bed veel aandacht. Tegenwoordig is het bij diverse bedden van topmerken mogelijk om de stoffering en de kleuren zelf te bepalen. Je kunt zelfs de pootjes waarop het onderstel rust vaak zelf uitkiezen! Kortom, het loont om even stil te staan bij het interieur van je slaapkamer en daar het uiterlijk van je nieuwe bed op af te stemmen.

De levering van het bed

Bij dit punt staan veel mensen niet stil, maar als je een groot bed aanschaft dat niet gratis wordt bezorgd, dan kun je voor vervelende verrassingen komen te staan voor wat betreft de bezorgkosten. Je kunt natuurlijk besluiten om een bed zelf af te halen, maar door de omvang van een gemiddeld bed zal je daar vaak een bestelbusje voor moeten te huren. En die zijn vaak niet goedkoop. Let er dus op of het bed dat je wilt aanschaffen inclusief levering en eventuele montage is.

Vraag advies aan een slaapspecialist

Hoewel je met de tips uit dit artikel al in staat bent om uit het enorme aanbod van bedden en matrassen een goede selectie te kunnen maken, is het altijd aan te raden om bij een slaapspecialist om advies te vragen welk bed en matras het beste bij je past. Op die manier verklein je de kans op een verkeerde aankoop en eventuele lichamelijke klachten die dat met zich mee kan brengen. Los van het feit of je überhaupt mag retourneren. Neem dus uitgebreid de tijd om je te oriënteren op de verschillende mogelijkheden, zodat je straks zonder kopzorgen je bed instapt en kunt genieten van een welverdiende nachtrust!